maandag 13 mei 2013

Werken met rolfondant

Hallo, 

Vandaag gaan we het hebben over een van de leukste dingen om taarten mee te versieren: rolfondant. (Eventueel kun je ook marsepein gebruiken. Ik gebruik dit zelf meestal niet.)

Even wat informatie... 

Fondant lijkt qua substantie op klei. Het is heel soepel en je kunt het in allerlei vormpjes kneden. Verder zijn er enorm veel kleurtjes te verkrijgen. Je kunt ook kleurtjes mengen. Dit doe je door bepaalde kleuren door elkaar te mengen.
kleurtjes fondant


Er zijn verschillende merken ( Ik gebruik meestal merkloze rolfondant.) Meestal heb je ook aan een klein pakje genoeg. Een grote taart die bekleed ik meestal met witte fondant. Hier heb je uiteraard meer voor nodig.

Het lekkerste is om de fondant zo dun mogelijk uit te rollen. Dan is hij het lekkerste. Je wilt immers geen hele klomp fondant in je mond hebben! Mocht de fondant nou blijven plakken aan de ondergrond dan is het verstandig om een beetje poedersuiker op de ondergrond te strooien. Hierdoor blijft de fondant niet meer plakken. Soms kan het plakken ook liggen aan warme handen. Dan was je even je handen met koud water. Het is ook een echte aanrader om de fondant niet te lang te kneden, want dan krijg je geen mooie vormpjes meer.

Aan de slag! 

Paastaart met fondant
Wat kun je allemaal met fondant? Het antwoord: heel veel! Je kunt er ontzettend veel mee doen. Je kunt er bijvoorbeeld figuurtjes van kneden, maar ook je cupcake mee versieren.

Rechts een foto van een paastaart. Hier hebben we gebruik gemaakt van witte fondant. Deze hebben we heel dun uitgerold. Verder hebben we gebruik gemaakt van de zogenaamde "plungers." Dit zijn een soort van uitstekers. Verder staan er bovenop de taart drie konijntjes. Deze zijn ook gemaakt van fondant.

Wat zijn plungers? 

Plungers zijn een soort uitstekers. Hiermee kun je hele mooie bloemetjes uitsteken, maar ook vele andere vormpjes. Je hebt verschillende soorten. Je hebt een soort van koekjes uitstekers. Maar je hebt er ook een die steek je uit en dan duw je op een knop. Dan komt er een soort van gat in. Hier kun je dan een mooie, eetbare parel in doen.Of er komt een reliëf van een vlinder in. Dit geeft net dat beetje extra aan een taart.
Plunger


     De konijntjes op de paastaart 

Tips! 

- Kneed de fondant even voordat je het gaat gebruiken.
- Plak de fondant vast met eetbare lijm.
- Het gebruik van plungers maakt je werk een stuk makkelijker.
- Rol de fondant zo dun mogelijk uit.




Zo en nu zelf aan de slag! Ik ben benieuwd wat jullie van dit eerste blog bericht vinden!

Tot snel!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten